האם זה משנה אם מדובר במנוע בנזין או במנוע חשמלי?
בשנים האחרונות אנו רואים יותר ויותר כלים גלגליים מסוגים שונים, ומתוצרת מגוונת. רואים אותם בים, בשבילים, ברחבי העיר ובפארקים. לעתים כלים אלה משווקים במסווה של "צעצוע". הרוכבים של כלים אלה יהיו במקרים רבים נטולי הכשרה, לעתים הם רוכבים בפראות בין הולכי רגל, והסכנות רבות.
במספר מאמרים והרצאות עסקתי בפרשנות הביטוחית של פרק צד ג' בפוליסה תקנית לביטוח דירה והזכרתי את הטיעון המשפטי לפיו פרק זה מקנה כיסוי ביטוחי לנזק שנגרם כתוצאה מהתרשלות המבוטח, ואין הכרח כי הדבר יהיה בדירה, בסביבתה, או בקשר אליה.
במאמרי במגזין חודש מרץ עסקתי בשאלה האם אירוע נזק שנגרם על ידי רחפן מכוסה בפרק צד ג' לביטוח דירה, וכזכור המסקנה שם היתה כי ניתן לטעון שרחפן אינו עונה להגדרת "כלי טיס", לפיכך אינו מוחרג בפוליסה, ונזק שגרם לאחרים, יכוסה לכאורה במסגרת פרק צד ג'.
האם גם נזק אשר עלול להיגרם על ידי באגי או טרקטורון חשמלי שסווג כצעצוע ושאינו מצוין ברישיון הרכב כטרקטורון, יהיה מכוסה ביטוחית?
כדי לענות על שאלה זו, אבדוק האם טרקטורון חשמלי או באגי מוגדרים כרכב או כלי ממונע, או שניתן להגדירם כדבר אחר שאינו רכב, כגון צעצוע.
זאת, נוכח חריג מספר 5 בפרק צד ג' בפוליסה התקנית, אשר קובע כי לא מכוסה אירוע שמקורו ב:
"רכב כהגדרתו בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975, מנוף, מכשיר הרמה, כלי טיס, כלי שיט, כלי ממונע המשמש לנסיעה."
בשנת 2024 תוקנו תקנות התעבורה כך שנפח מנועי אינו חלק מהגדרות הטרקטורון, ולכן גם טרקטורון המונע באמצעות חשמל יוכל מעתה להיות מסווג כטרקטורון, במידה והוא עומד בשאר ההגדרות הנדרשות.
באגי לעומת זאת, הנהוג על ידי הגה ובעל מושבים סטנדרטיים, אינו נחשב לטרקטורון כיוון שאינו עונה על סעיפים אלו המגדירים טרקטורון:
"אופן הישיבה עליו הוא כשרגלי הנהג והנוסע משני צדי המושב; ההיגוי שבו נעשה באמצעות כידון"
באגי המונע על ידי חשמל לא יוכל להיחשב כ"רכב שטח". רכב שטח מחייב נפח מנועי אשר לא מתקיים ברכב הנע באמצעות חשמל. (בדיוק כפי שנקבע בטרקטורון בעבר, טרם התיקון)
הטרקטורון החשמלי שהוסדר בתקנות, מחייב שיצוין ברישיון הרכב "טרקטורון". ישנם יצרנים אשר משיקולים שיווקיים משווקים טרקטורון חשמלי תחת הגדרה של צעצוע באמצעות הגבלת מהירות מלאכותית הניתנת לביטול בקלות. מלבד הגבלה זו הניתנת לביטול כאמור, הטרקטורון דומה במאפיינים של מהירות, מימדים, וכושר נשיאה לטרקטורון רגיל.
מכאן שבאגי חשמלי או טרקטורון חשמלי אינם מסווגים ספציפית בחוק, ועלינו לבדוק האם כלים אלו יחשבו לרכב או כלי ממונע לעניין חריג הביטוח, או שאינם רכב אלא צעצוע.
הגדרת רכב בחוק הפלת"ד:
"רכב מנועי" או "רכב" – רכב הנע בכוח מיכני על פני הקרקע ועיקר יעודו לשמש לתחבורה יבשתית, לרבות רכבת, טרקטור, מכונה ניידת הכשירה לנוע בכוח מיכני בכביש ורכב נגרר או נתמך על ידי רכב מנועי, ולמעט כסא גלגלים, עגלת נכים ומדרגות נעות."
הכלים שאנו עוסקים בהם נעים בכוח מיכני על פני הקרקע, ולפיכך סביר לטעון לגביהם שהם עונים להגדרת "רכב מנועי". החריג בפוליסה מדבר גם על "כלי ממונע", ובכך עוסק סעיף הגדרות בפקודת התעבורה:
"רכב מנועי" – רכב המונע בכוח מיכני מכל צורה שהיא, ולרבות תלת אופנוע ואופנוע עם רכב צדי או עם גרור או בלעדיהם ולמעט רכב הנגרר על ידי רכב מנועי;
המסקנה המתבקשת הינה כי הן על פי חוק הפלת"ד והן על פי פקודת התעבורה, ניתן לראות את הטרקטורון והבאגי כ"רכב מנועי" או כ"כלי ממונע", ומכאן שנזק שיגרם על ידי שימוש בהם, מוחרג על פניו מהפוליסה התקנית ולא יהיה לו כיסוי ביטוחי בפוליסה זו.
האם ניתן להגדיר באגי או טרקטורון חשמלי כ"צעצוע"? הגדרת כלי כצעצוע, תוציא אותו ממסגרת היותו כלי רכב, לא יחול עליו החריג, ונזק שיגרום יזכה לכאורה לכיסוי ביטוחי.
תקן ישראלי 562 – בטיחות צעצועים, מגדיר "צעצוע" כמוצר שנועד לשימוש משחקי ילדים שגילם פחות מ-14 שנה, ו"צעצוע רכיבה" ככלי שנועד לנוע במהירות מקסימלית של עד 16 קמ"ש. במידה ולצעצוע הרכיבה יש מצבי הגדרות שונים, יש לבחון מהי המהירות המירבית של הכלי.
רכבי הבאגי והטרקטורונים החשמליים נועדו לשימוש גם מעל גיל 14, ובנוסף, יכולים ברובם לנוע במהירות מקסימלית הגבוהה מ-16 קמ"ש. על כן, גם אם נמכרו כ"צעצוע" הם אינם עונים להגדרת החוק ל"צעצוע". זו גם העמדה של משטרת התנועה, רשויות המכס, והרשות הלאומית לבטיחות בדרכים.
מסקנה – סביר להניח שניתן לראות בטרקטורון או באגי חשמליים כל רכב או כלי ממונע, ולפיכך נזק אשר נגרם כתוצאה משימוש בהם, יוחרג ככל הנראה מהכיסוי הביטוחי בפרק צד ג' בפוליסה התקנית לביטוח דירה.
למאמר במגזין עדיף לחצו כאן:
https://www.insurance.org.il/ftp/pdf/Issuenumber13/mobile/index.html#p=22